Na przebieg i wydajność fermentacji metanowej wpływa cały szereg czynników fizyczno-chemicznych. Poza podstawowymi parametrami, takimi jak temperatura, pH i jakość substratu istotny jest także sam sposób prowadzenia fermentacji.
W celu zachowania najwyższych standardów i dokładności analiz w laboratorium Ośrodka Badawczego NEMO badanie fermentacji metanowej poprzedzone jest static respiration test (AT4) w aparatach Oxi top.
Pomiar aerobowego parametru AT4 przed anaerobowym procesem fermentacji jest konieczny i służy jako uzupełnienie oceny stopnia biodegradowalności i ustabilizowania substratów. AT4 określa podatność na biodegradację substratu organicznego poprzez monitorowanie ilości zużytego tlenu przez substrat w temperaturze 20oC w czasie czterech dób.
Proces fermentacji prowadzi się w dwóch etapach:
- w skali laboratoryjnej, w reaktorach okresowych Gls (w celu ustalenia potencjału biogazowego substratów)
- ćwierć i pół-technicznej, w reaktorach do fermentacji ciągłej (w celu ustalenia odpowiednich parametrów technologicznych procesu fermentacji beztlenowej dla poszczególnych substratów).
Jednostkowa produkcja gazu (JPG) jest testem oceniającym podatność odpadów na biodegradację w warunkach beztlenowych. JPG służy również do oceny kinetyki i jakości procesu fermentacji zarówno odpadów, jak i ścieków oraz osadów ściekowych. Oznaczenie JPG prowadzone jest w reaktorach fermentacyjnych (Gls) o pojemność 2000 ml z zewnętrznym analizatorem jakości biogazu. W celu utrzymania stałych warunków temperaturowych proces prowadzony jest w szafie termostatycznej. Po każdym procesie przeprowadzany jest szereg analiz fizyczno-chemicznych pofermentu w celu sprawdzenia jego jakości. Do najczęściej przeprowadzanych analiz należą:
- straty prażenia;
- ChZt;
- fosfor;
- metale ciężkie.
Wyniki badań uzyskane w skali laboratoryjnej optymalizuje się w warunkach technicznych w instalacji pilotażowej ciągłej w biofermentatorach (Biogas test plant), posiadających możliwość ustawienia i regulacji następujących parametrów, tj.:
- temperatury pulpy;
- szybkość mieszania;
- obciążenia reaktora;
- częstotliwości dawkowania substratu;
- częstotliwość pomiaru analizy jakościowej i ilościowej biogazu;
- częstotliwość analiz fizyczno-chemicznych wsadu.
Ze względu na możliwość zadania i kontroli parametrów procesu badania w reaktorach do fermentacji ciągłej prowadzone są w warunkach zbliżonych do warunków przemysłowych, co poprzez symulację obciążeń fermentorów, zapewnia stabilną i wydajną fermentację. Podczas badań codziennie dawkowana jest porcja jednego, lub kilku substratu, których masa wzrasta cyklicznie.
Ponadto reaktory do fermentacji ciągłej pozwalają na całodobową kontrolę:
- temperatury pulpy i biogazu;
- potencjału utleniania-redukcji;
składu jakościowego i ilościowego biogazu.
Podczas każdego procesu fermentacji ciągłej kontrolowane są następujące parametry:
- zawartość lotnych kwasów tłuszczowych;
- sucha masa;
- sucha masa organiczna;
- zasadowość;
- zawartość azotu amonowego;
- zawartość azotu kjeldahla;
- oznaczenie ChZT;
- stosunek lotnych kwasów tłuszczowych do zasadowości.